Educative

Jucării din lemn vs jucării din plastic

Jucării din lemn, astazi aflam beneficiile acestora si facem o comparatie intre jucariile de lemn si jucariile de plastic.

Filosoful grec Platon spunea “Cea mai eficientă educaţie pentru un copil constă în joaca lui cu lucruri frumoase.” De aceea, încă din cele mai vechi timpuri, copiii au dorit să se joace cu lucruri frumoase, iar părinții au încercat să le creeze jucării din cele mai diverse.

Dacă la început, jucăriile erau create din piatră, oase sau lemn, în prezent paleta de materiale din care sunt confecționate jucăriile s-a diversificat, iar cele mai multe dintre acestea sunt confecționate din plastic. Pe de altă parte, jucăriile din lemn au devenit o expresie a interesului pentru natură și atenției acordate sănătății celui mic. Jucăriile din lemn și cele din plastic se află într-o competiție permanentă, iar părinții au nevoie de mai multe informații pentru a putea lua o decizie avizată. Astăzi vom vorbi despre avantajele fiecărui tip de jucării.

Jucării din lemn – de ce le-ai alege?

Jucăriile din lemn sunt prelucrate atent pentru a fi cât mai fine și a nu avea margini ascuțite care sunt deseori periculoase pentru cel mic. Sunt acoperite cu o vopsea non-toxică, ecologică sau chiar cu un lac ecologic pe bază de apă pentru ca bebelușul care are tendința de a băga jucăriile în gură să nu înghită substanțe periculoase pentru sănătatea sa. Din acest motiv, acestea nu conțin niciodată componente de mici dimensiuni pe care cel mic le poate foarte ușor înghiți sau aspira.  

Mai mult, un alt avantaj al acestora este faptul că nu funcționează pe curent electric sau baterii și astfel nu rămân niciodată fără curent electric. Cei mici au obiceiul de a scoate bateriile unei jucării electrice și a le strânge între dinți, iar acest lucru este periculos atât pentru ei, cât și pentru mediul înconjurător. Știm cu toții că bateriile nu se descompun de la sine odată lăsate în natură, ci afectează solul și aerul din cauza acidului aflat în interior.

Jucăriile din plastic – de ce le-ai alege?

Jucăriile din plastic sunt de obicei mai ieftine decât cele din lemn, mai accesibile la achiziționare fiind prezente peste tot, dar nu atât de sigure pentru cei mici. Orice părinte știe deja că micuții învață despre lumea înconjurătoare cu ajutorul simțurilor și în special a cavității bucale. De aceea, pun în gură orice jucărie, iar vopseaua jucăriilor din plastic nu este cea mai sigură. Mai mult, acestea conțin de multe ori margini ascuțite și părți foarte mici ce pot fi ușor inhalate de cei mici.

Multe jucării din plastic se deteriorează foarte ușor dacă sunt scăpate din mână, aruncate sau dacă din greșeală, călcăm pe ele, lucru care nu le afectează pe cele din lemn. Acestea au astfel o durată de funcționare sau utilizare mai redusă, pe când cele din lemn pot fi utilizate chiar și de mai multe generații.

Concluzia noastră este că jucăriile din lemn nu numai că sunt mai indicate pentru cei mici, dar contribuie și la protejarea mediului înconjurător fiind foarte ușor de reciclat. Lemnul reprezintă o alternativă viabilă, sustenabilă, ecologică a jucăriilor din lemn.

Descoperă oferta noastră aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *